Palliative Care Center
18.04.2025

Türkçe Dil Kurumu, palyatif kelimesini “tedavi edici olmayan, geçici olarak ağrı ve sızıları dindiren ve hafifleten” olarak tanımlamaktadır. Genellikle, terapötik yaklaşımların yetersiz kaldığı terminal dönemdeki hastalarda, hastalara ve yakınlarına verilen destekleyici bakım olarak ifade edilmektedir. Palyatif bakım, yaşam sonu bakımında yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik girişimler olarak açıklanabilir. Bu süreç, birçok farklı bölümün kolektif çalışmasıyla mümkündür.

Son yıllarda; kanserlerin artması, tedavilerle yaşam süresinin uzaması ve kronik hastalıkların artmasıyla palyatif bakım merkezlerine ihtiyaç duyulmakta ve önemi artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise palyatif bakımı, “yaşamı tehdit eden durumlarda sorunlarla karşılaşan hasta ve ailelerinin yaşam kalitesi, ağrı ve diğer fiziksel, psikososyal ve ruhsal sorunlarının erken tanısı, değerlendirilmesi ve tedavisi ile geliştirilen bir yaklaşım” olarak tanımlamaktadır. "Palyatif bakım tüm hekimlerin vicdani sorumluluğudur" görüşü 2014 yılında DSÖ tarafından eklenmiş ve aynı şekilde bu süreçte ve yas döneminde hasta yakınlarının psikolojik, sosyal, ruhsal ve fiziksel olarak desteklenmesi konusu da palyatif bakım tanımına dahil edilmiştir.

Hastanemizdeki Palyatif Bakım Merkezi 3 yılı aşkın süredir palyatif bakım hizmeti vermektedir. Merkezimiz ağırlıklı olarak son dönem kanser hastalarına hizmet vermektedir. Aslında asıl amaç her hastanın evinden uzak durarak süreci ailesiyle birlikte ev ortamında deneyimlemesidir. Ancak bu her zaman mümkün olmamaktadır. Hastanın ağrısı, mide bulantısı, beslenme güçlüğü veya tıbbi cihaz ihtiyacı bu hedefi mümkün kılmamaktadır. Hastanın ve yakın çevresinin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek her zaman sadece ana hastalığı çözmekle sınırlı değildir. Hastanın ağrısını geçici de olsa azaltmak, mide bulantısı olmadan yemek yemesini sağlamak...
Bunların hepsi palyatif bakımın prensipleridir, hastanın yaşam kalitesini sürdürmesine odaklanmak, etkili semptom kontrolü ve iletişim, ölümü doğal bir süreç olarak kabul etmek, hastanın kararlarına ve seçimlerine saygı göstermek, disiplinler arası bir yaklaşım sergilemek ve yas sürecinde aileye destek sağlamak gibi.

Ailelerin palyatif bakımdaki beklentileri nelerdir?

Semptom ve şikayetlerin yönetimi, duygusal destek, bilgi, eğitim, iletişim, hasta ile ilgili kararlara katılma, bakım verenlerin sorularını yanıtlama, hasta ile daha fazla zaman geçirme ve daha fazla fırsata sahip olmadır.

Palyatif Bakım merkezleri bu bakış açılarıyla kurulmuş ve hizmet vermektedir.